Sidebar

11
do, aug

Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

074 Hengelo Duurzaamheid - Het is herfst, de tijd van vallende bladeren en mooie kiekjes. De gevallen bladeren kunnen helaas ook gevaar opleveren, bijvoorbeeld op straten en fietspaden. Daarom start Gildebor vanaf maandag 1 november met het verwijderen van bladeren in de openbare ruimte. In de wijken Hasseler Es en Wilderinkshoek wordt het blad geruimd door de groenaannemer in de betreffende wijk.

Het bladruimen wordt gedaan met het oog op de veiligheid en het voorkomen van overlast (bijvoorbeeld wateroverlast).

Bij het opruimen van de bladeren ligt de prioriteit bij de verkeersveiligheid. Daarom maken we als eerste hoofdwegen en hoofdfietspaden bladvrij. Gildebor (en de groenaannemers) komen in de komende weken in elke wijk twee keer langs. De planning van de bladcampagne is erg afhankelijk van de weersomstandigheden.

Zelf meehelpen

Ook u kunt meehelpen om uw buurt bladvrij te maken. Door het blad op een hoop in een grasstrook bij elkaar te vegen, kunnen medewerkers het blad tijdens de ronde eenvoudig meenemen op hun route. Het blad kunt u tot eind november kwijt op gemeentelijke gazons. Houd er rekening mee dat de machines alleen bladeren kunnen verwerken. Als er toch takken, bomen of struiken tussen zitten, kunnen de machines het blad niet verwijderen. Stapels waar meer in zit dan alleen blad, blijven dan ook liggen. Ook willen wij uw begrip vragen voor eventuele geluids- en/of verkeershinder tijdens de werkzaamheden.

Een hele wereld onder de blaadjes

Op plekken waar de gevallen bladeren niet voor overlast zorgen, laten we de bladeren liggen. Want gevallen blad is ook erg nuttig! De bladeren vormen bijvoorbeeld een schuilplek voor egels. Verder kunnen veel nuttige diertjes zoals wormen, spinnen en insecten beschut leven en eten de blaadjes op. Op een natuurlijke en helemaal gratis manier wordt gezorgd voor bemesting en verbetering van de structuur van de grond. Daardoor groeien de planten beter en bloeien ze mooier. Bladeren laten liggen is dus goed voor de tuinplanten, veel kleine diertjes én vogels!

Bladeren hoeven dus niet per se voor overlast te zorgen; u kunt het ook op een composthoop in de tuin opslaan. In het voorjaar is de compost dan goed te gebruiken als bemesting in de tuin. Een beetje een rommeltje in de tuin met bladeren, plantenresten en uitgebloeide bloemen zorgt dus in het najaar en in de winter voor een fijne leefomgeving voor heel veel soorten dieren.

Afbeelding van Pepper Mint via Pixabay 

Beheerders gezocht banner