Sidebar

11
do, aug

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

074 Hengelo Cultuur - Het college heeft het advies van de commissie Beeldende Kunst en Vormgeving overgenomen om 9 van de 12 ingediende projecten een bijdrage te geven.

Wethouder Cultuur, Bas van Wakeren: ‘De commissie kreeg weer vele, enthousiaste aanvragen binnen, daardoor kunnen Hengeloërs ook dit jaar van mooie kunstprojecten in de stad genieten. Ik wens de aanvragers veel succes bij de uitvoering van hun project!’

Projecten met een bijdrage

De volgende aanvragen worden gehonoreerd door de adviescommissie:

Renate de Frankrijker: Zie de Vensters 2.0 
Achter vier grote vensters aan de station zijde van de schouwburg wordt in een serie van vijf tentoonstellingen werk van professioneel beeldend kunstenaars gepresenteerd. Het werk wordt aan weerszijden van een hangend expositiepaneel gehangen. De kunstenaar kan een expositie inrichten van grote of meerdere kleine kunstwerken.

Film Atelier Twente: FAT 3D experiment 
Stichting Film Atelier Twente (FAT) en Irma Bruggeman, Bill Spinhoven, Ronald Ophuis en Rachid Ben Ali gaan met Hengelose kunstenaars en het publiek een 3D experiment aan. Daarbij worden de kunstenaars van Hengelo uitgenodigd deel te nemen aan dit experiment. Film Atelier Twente brengt hiervan verslag uit doormiddel van video, documentatie, promotie en begeleiding.

Metin Yirtici: Flora Project 
In de solo-expositie ziet men beelden van flora die in hun laatste fase zijn vastgelegd en enkele die (onder voorbehoud) in hun bloei zijn. De expositie staat gepland voor maart/april.

Stichting Hengelo Leest: muurliteratuur 2022 
Hengelo Leest zal in de Hengelose binnenstad, op een nader te bepalen plek, door een professionele Hengelose beeldend kunstenaar een literaire tekst aanbrengen. Deze tekst is permanent zichtbaar vanuit de openbare ruimte.

C.T.M. Kemperman: “ik ben mijn vader”
Het project bestaat uit een uitgave van een boekje en een presentatie van de in het boekje opgenomen fotowerken. Haar werk is persoonlijk en autobiografisch. In deze expositie is dat het onderzoek naar de relatie tussen ouder en kind.

Hettie Franken: Huis van Verhalen – de Werkkamer 
Een werkkamer /atelier is meestal een plek waar je niet zomaar naar binnen loopt. Een aanleiding om in samenwerking met de Bibliotheek Hengelo het project 'Huis van verhalen - De werkkamer' op te zetten. Deze werkkamer wordt in de openbare ruimte van de Bibliotheek Hengelo opgebouwd en is voor iedereen toegankelijk. In deze werkkamer kunnen belangstellenden met een foto, werkstuk of voorwerp waar een bijzonder verhaal in schuilt, meedoen aan het project. Bijdrage en verhaal worden in de werkkamer aan de wand en in vitrines getoond.

Stichting Help een kunstenaar: Boek 'Kunst of Onkunst' 
Betreft het maken van een boek/portfolio van de kunstwerken van professioneel kunstenaar Wynand Buursink (pseudoniem W. Wohin) getiteld ‘Kunst of Onkunst’. Het maken van een boek/portfolio waarin foto’s, teksten en een CD worden opgenomen, zodat de buitenwereld kennis kan nemen van de veelzijdigheid van het werk van Buursink.

Derya Zenginoglu: Kunstenaars geven Oksijen 1.0 
Derya Zenginoglu wil in 2022 werken aan een project waarbij 6 Hengelose kunstenaars in beeld worden gebracht. Door middel van film worden kunstenaars geïnterviewd in hun ateliers/werkruimte op een authentieke manier. Authentiek betekent op een oorspronkelijke manier dus geen opgezette scenes. Deze filmpjes worden online geplaatst op het YouTube kanaal Oksijen, zodat kunst toegankelijk wordt voor iedereen. Hiermee kan hun beeldend werk meer bekendheid krijgen en hiermee kunnen kunstverkopen, opdrachten en expositiemogelijkheden gestimuleerd worden.

Lines are everywhere: Lijnen in Twente
Doel van het project is een nieuwe fotokunstserie maken van abstracte fotokunstwerken. Daarnaast wordt er gewerkt aan een expositie en wil de kunstenaar Nicole Tanke inspiratiewandelingen organiseren en de lijnen plekken bezoeken.

Beoordelingscriteria

Het doel van de gemeentelijke regeling is Hengelose professionele beeldend kunstenaars, groepen en initiatieven te stimuleren om hun werk in Hengelo zichtbaar te maken. De aanvragen zijn beoordeeld aan de hand van de in de regeling opgenomen criteria: artistieke kwaliteit, relevantie van het project, zichtbaarheid en toegankelijkheid en het projectplan. De plannen die een bijdrage kregen scoorden op deze punten het hoogst. Drie projecten kregen geen bijdrage, omdat ze niet aan de criteria voldeden.

Beheerders gezocht banner